Blog Archives

Image

BOŽIĆNA PORUKA GENERALNIH MINISTARA FRANJEVAČKIH ZAJEDNICA, Asiz, 25. prosinca 2020.


Image

Hodočašće našeg bratstva u Lepoglavu i posjet varaždinskom OFS-u

Duhovno hodočašće našeg mjesnog bratstva Samobor dana 04.12.2016.g. u Lepoglavsku kaznionicu započelo je prisjećanjem kako je naš bl. Alojzije Stepinac nevin odveden 19. listopada 1946. u kazneno-popravni dom u Lepoglavi gdje je bio do 5. prosinca 1951. Nakon zajedničke molitve u njegovoj spomen sobi, razgledali smo i prekrasnu baroknu crkvu u Lepoglavi, te se uputili prema Varaždinu.
Po dolasku u Varaždin, prvo smo posjetili socijalnu trgovinu koju su oformile naše sestre i braća, članovi OFS-a iz Varaždina, a voditelji socijalne trgovine, Mara Bago i Zdenko Viljevac, prenijeli su nam svoja iskustva u radu, od otvaranja do danas.

Druženje smo nastavili u prostorijama mjesnog bratstva Sveti Ivan Krstitelj-Varaždin, a završili u franjevačkoj crkvi u zajedničkom misnom slavlju i gledanju predstave koju su pripremila djeca članovi Framice.
Prekrasan dan, Bogu hvala na njemu.

Image

Listić OFS-a za listopad 2016.

MJESEČNE OBAVIJESTI
Samobor, br. 1, listopad 2016.god

FRANJEVAČKI SVJETOVNI RED
MJESNO BRATSTVO SAMOBOR

Ulica Milana Langa 18, Samobor

tau

Sv. Franjo Asiški – 4. listopad

Sveti Franjo rođen je u talijanskome gradu Asizu, oko godine 1182. kao sin Pietra Bernardonea i Madonne Pica. Ime Francesco dobio je zbog toga što mu je otac puno poslovao s Francuskom.
Jednoga se dana godine 1205. zaustavio kako bi razmislio i pomolio se u trošnoj kapeli sv. Damjana, na putu koji se spušta iz Asiza.
Ondje je u mističnome iskustvu čuo kako mu Krist progovara s Križa: “Franjo, pođi popraviti moju kuću, jer vidiš kako se ruši!” On je taj poziv shvatio doslovce te stao obnavljati samu zgradu u kojoj se molio. Takvo ponašanje naišlo je na neodobravanje njegova oca, koje se potom pretvorilo u bijes, kada je Franjo prodao očevo sukno kako bi došao do sredstava za neophodne popravke. Kada ga je otac odvukao pred biskupa, Franjo je izjavio kako mu je jedini Otac Bog te se povjerio u biskupove ruke.
Takvo neobično ponašanje toga omiljena asiškoga sina izazvalo je brojne podsmjehe i izrugivanja. No, jednako je tako privuklo i druge iz grada i iz susjednoga područja, koji su cijenili ono što je ovaj plemeniti mladić pokušavao učiniti.
Tako je način života što ga je Franjo osmislio godine 1210. primio usmeno Papino odobrenje. Već je iduće godine došlo do nevjerojatna rasta, kada su se doslovce tisuće muškaraca i žena pridruživale pokretu, još za Franjina života.
Godine 1224. moleći na brdu La Verna, Franjo je primio biljege muke Gospodnje na rukama, nogama i na boku, što predstavlja čudo poznato pod nazivom “stigme”. Svoju je ljubav prema svemu stvorenome Franjo je 1225. pretočio u “Pjesmu stvorova”, prepoznajući u njoj Božju dobrotu u “bratu Suncu”, “bratu Mjesecu” i čitavoj prirodi.
Franjin se ovozemaljski život okončao uvečer 3. listopada 1226. Nakon velikoga trpljenja, zatražio je da ga polože na golo tlo pred crkvicom svete Marije Anđeoske, ispod asiškoga brda. Ondje je svoju dušu predao Nebeskom Ocu.

Molitvene nakane međunarodnog vijeća za listopad

Za obitelj
Za nacionalna bratstva Hrvatske, Francuske, Tanzanije i Indije koji slave izborne kapitule
Za Predsjedništvo MVOFS-a
Za bratski i pastoralni pohod SAD-u, Kubi i Kanadi
Oče naš…

Draga braćo i sestre,

Naše nacionalno vijeće nas poziva da u svoje molitvene nakane uključimo 6. izborni kapitul hrvatskog nacionalnog bratstva OFS-a koji se održava od 7. do 9. listopada. Neka Duh Sveti djeluje kroz njih i pomogne im da izaberu ljude koji će u poniznosti znati služiti našem nacionalnom bratstvu.

Svemogući Bože, Ti si dobro, najviše dobro,
Gospodin Bog živi i istiniti, Ti si ljubav, milosrđe (Hvale Bogu višnjemu, 5-6).
U ovoj milosnoj Godini milosrđa
molimo Te za one koji će biti izabrani
da preuzmu odgovornost upravljanja
Nacionalnim bratstvom Franjevačkoga svjetovnog reda.
Ti ih ispuni Duhom služenja, radosti i ljubavi
da hrabro i odlučno, ponizno i strpljivo provode odluke i smjernice
Nacionalnoga kapitula i Međunarodnoga vijeća,
kao i zadaće predviđene Generalnim konstitucijama.
Svim članovima našega bratstva daj snagu zajedništva,
nadu založenosti i istinu evanđeoskih vrijednosti
u življenju vjere, crkvenosti i franjevaštva u današnjem svijetu.
Neka nas u tome zagovorom i pomoći prate
Blažena Djevica Marija, sveti Asižani Franjo i Klara
i mnoge Tebi posvećene duše u Franjevačkoj obitelji.
Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

VIJESTI IZ NAŠEG BRATSTVA

Prisustvovali smo

sig2
sig1

Mjesno bratstvo Samobor pridružilo se velikoj franjevačkoj obitelji na dvodnevnom susretu u Franjevačkoj crkvi Svetog Križa u Sigetu 16.-17.9.2016. godine, koji je organizan u spomen na dvije značajne franjevačke obljetnice – 800. obljetnice Porcijunkulskog oprosta i 500. obljetnice diobe Prvoga franjevačkog reda.
Karitativna grupa na čelu s Maricom Dubić i Inom Jozić je bila vrlo aktivna, na čemu im zahvaljujemo, te je rujnu posjetila preko 30 obitelji u potrebi kojima su podijelili kuhanu hranu, namirnice, odjeću, obuću, namještaj ( jednu spavaću sobu, radne stolove) i jedno računalo.

NAJAVE DOGAĐANJA

Trodnevnica u čast našeg svetog oca Franje
U franjevačkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Samoboru za blagdan svetog Franje pripremat ćemo se trodnevnicom u kojoj će članovi našeg bratstva predmoliti franjevačku krunicu. Molitva franjevačke krunice započinje svaki dan u 17,55 h, a sveta misa u 18,30 h.
-1.10. subota – 1.dan trodnevnice
-2.10. nedjelja – 27.nedj.kroz god.
-3.10. ponedjeljak – Obred preminuća sv.Franje
-3.10. utorak – Blagdan svetog Franje Asiškog

U nedjelju, 2.10.2016. održat će se mjesečna skupština OFS-a u 16,30 h. Poslije skupštine, bratstvo će prisustvovati euharistijskom slavlju za sve članove našeg mjesnog bratstva, žive i pokojne, tijekom kojeg će se privremeno na godinu dana u Franjevački svjetovni red zavjetovati Sandra Lamešić.
Mjesec listopad je bogat događanjima u našoj Franjevačkoj crkvi:
– Listopadske pobožnosti – svaki dan u 17,55 h

– Kateheza fra Nikole Vukoja o molitvi – poslije večernje svete mise, bit će u crkvi najavljeno koje dane

– Biblijska grupa koju vodi fra Marin – svaki četvrtak poslije večernje svete mise

– Obiteljska kateheza fra Nikole Vukoja u Kući susreta Tabor – detaljniji najavu, datum I vrijeme održavanja, pronaći ćete na oglasnoj ploći ispred crkve

– Klanjanje pred Presvetim – svaki utorak poslije večernje svete mise

Osim navedenih događanja u našoj crkvi, u kojima smo pozvani sudjelovati, 28.9.2016.g. započela je ekumenska molitvena inicijativa za nerođeni život u kojoj smo također pozvani sudjelovati. Miroljubivo bdjenje se odvija u 24 hrvatska grada u razdoblju od 28.9.-6.11.2016.g.
I TI MOŽEŠ SPASITI LJUDSKI ŽIVOT

Međunarodna, ekumenska, isključivo molitvena inicijativa za život koja dokazano djeluje u svijetu već više od deset godina. Sastoji se od tri ključna elementa:

MOLITVA I POST
“Ovaj se rod ničim drugim ne može izagnati, osim molitvom i postom…” (Mk 9,29)

Priključi nam se u 40 dana molitve i posta za:
– prestanak pobačaja u Hrvatskoj (naročito gradovi sudionici!)
– iscjeljenje rana majki i očeva koji su pristali na pobačaj
– obraćenje medicinskog osoblja koje ga vrši i svih koji zagovaraju pobačaj
Moli u svom domu, obitelji, crkvi, zajednici, na poslu…jer svaki je život važan!!
MIROLJUBIVO BDIJENJE
“Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime tu sam i ja među njima.” (Mt 18,20)

Molimo ispred bolnica gdje se vrše pobačaji, ne kao protest ili bunt, već kao posljednji znak nade majkama koje dolaze s namjerom da pobace te kao znak Božje ljubavi i milosrđa koji poziva na obraćenje sve one koji čine i podržavaju pobačaj! Trudnicama nudimo duhovnu, moralnu i materijalnu pomoć!
OSVJEŠĆIVANJE LOKALNE ZAJEDNICE
“Sve je moguće onome koji vjeruje!” (Mk 9,23)

Prenesi svojoj zajednici, obitelji, prijateljima, župama, udrugama ovu pozitivnu poruku o djelotvornoj zaštitit ljudskog života – onih najmanjih koji se ne mogu sami braniti!

O problemu pobačaja govorilo se u svim medijima te u Saboru!
Više informacija na facebook stranici: 40 dana za život – Hrvatska, mrežnoj stranici: 40danazazivot.com, telefon za Zagreb: 091-723-8649 – Maja. U Zagrebu se miroljubivo bdijenje odvija ispred KBC Sestre milosrdnice, u Vinogradskoj ulici.29.

Image

Susret i proslava 800. obljetnice Porcijunkulskog oprosta, 16. i 17.09.2016. u Sigetu

Draga braćo i sestre, Gospodin Vam dao mir!
Velika franjevačka obitelj, u svijetu i kod nas, ove godine komemorira dva značajna franjevačka jubileja, pa i naše Vijeće franjevačkih zajednica Hrvatske i Bosne i Hercegovine u tom smislu priređuje zajednički susret/spomen, 16. i 17. rujna ove godine pri franjevačkoj crkvi i samostanu Sv. Križa u zagrebačkom Sigetu (Novi Zagreb).
Radi se o proslavi 800. obljetnice Asiškog oprosta (tzv. Porcijunkulski oprost) i spomenu 500. obljetnice diobe Prvoga franjevačkog reda. Vijeće franjevačkih zajednica odlučilo je da ta zajednička komemoracija bude pri Franjevačkom samostanu i crkvi sv. Križa u Sigetu (Novi Zagreb), i to u petak, 16. rujna 2016. popodne i subotu, 17. rujna većim dijelom dana.
U petak, 16. rujna popodne, s početkom u 16.30, predviđen je studijski skup na obje teme.
U subotu, 17. rujna dopodne, s početkom u 9,30 sati, predviđen je molitveno-liturgijski susret s pokorničkim slavljem (fra Ante Vučković) i euharistijskim slavljem (biskup Vlado Košić). Nakon predaha u 14h predviđen je dramski dijalog na temu Franjina mirotvorstva (prema romanu fra Bernardina Škunce) u izvedbi dvojice vrsnih kazališnih glumaca i pedagoga (Ivan Ševo i kolega). Na kraju se dvodnevni susret završava duhovno-molitvenim skupom s obredom poslanja i razlaza.

Iz Samobora ćemo organizirano, OFS i svi ostali koji žele (pozivamo posebno naše drage framaše), ići u subotu 17.9. na cjelodnevni susret. Tko želi ići molim da se najkasnije do 10.9.2016.g. prijavi (mob: 091 2002 603 – s.Božica) kako bismo na vrijeme mogli organizirati adekvatan prijevoz ovisno o broju zainteresiranih.
Mir i dobro!

Image

Skupština OFS-a 04.09.2016.

Sutra, 4.9.(nedjelja), imamo skupštinu OFS-a u 16,30h. Molim Vas da dođete kako bismo se mogli dogovoriti o odlasku na svefranjevački skup u Siget u Zagrebu, 17.9. povodom obilježavanja 800.g. Porcijunkulskog oprosta.

BVB